Vi hjälper dig gärna i vår telefontjänst. För att du ska kunna sköta dina ärenden smidigt och vi ska kunna handleda dig i dina egna bankärenden, måste du identifiera dig med S-mobil eller kodtabellen när du ringer vår kundtjänst. Identifieringen i telefontjänsten förnyades på de finskspråkiga telefonlinjerna i februari 2023. Förnyelsen sker senare på de svenskspråkiga telefonlinjerna. Anvisningarna på denna sida gäller samtal till en finskspråkig telefonlinje i det första skedet.
För identifieringen behöver du användarkoden till webbanken och du bör ha laddat ner appen S-mobil i din telefon.
Så här börjar du använda S-mobil
Observera att identifieringen inte lyckas, om dina webbankskoder är spärrade. Du kan få nya koder på vårt kundtjänstställe, förutsatt att du har med dig ett pass eller ID-kort.
För identifieringen behöver du webbankskoder, det vill säga användarkod till webbanken, lösenord och kodtabell. Dessutom skickar vi en bekräftelsekod per sms till det telefonnummer vi känner till.
Hur kan jag registrera eller ändra mitt telefonnummer för sms-bekräftelser?
Så här får du webbankskoder till S-Banken
Observera att identifieringen inte lyckas, om dina webbankskoder är spärrade. Du kan få nya koder på vårt kundtjänstställe, förutsatt att du har med dig ett pass eller ID-kort.
I den första fasen av ändringen i februari ändras identifiering på den finskspråkiga telefonlinjen. På den svenskspråkiga telefonlinjen ändras identifiering senare under våren.
Identifieringen i telefontjänsten är säker och linjen är skyddad. Identifiering innan du uträttar bankärenden förbättrar säkerheten i ärendehanteringen och på så sätt kan vi vara säkra på att vi alltid diskuterar bankärenden med rätt person.
Du kommer väl ihåg att webbankskoderna är personliga. Du ska inte låta någon annan använda dem, inte ens din make/maka eller en familjemedlem. Av säkerhetsskäl ska du förvara koderna omsorgsfullt och alltid separat från varandra. Spara inte webbankskoderna på den enhet du använder, utan lär dig dem utantill. På detta sätt förhindrar du att koderna hamnar i fel händer.
Se också upp för bedrägerier som förekommer i bankernas namn, till exempel i sms och e-postmeddelanden, på bluffwebbplatser och per telefon. Mata aldrig in dina bankkoder eller kortuppgifter på en webbplats till vilken du fått en länk som ett meddelande i din telefon eller per e-post. S-Banken ber dig aldrig någonsin uppge webbankskoder, kortuppgifter eller annan känslig information per sms, i snabbmeddelandetjänster, i e-postmeddelanden eller genom att ringa och fråga om dina webbankskoder. Om du misstänker att du har fått ett bluffmeddelande, ska du ta bort meddelandet utan att öppna meddelandet eller länkar i det.