Tredje kvartalet fick de finländska blandfonderna nästan 10 000 nya andelsägare efter avräkning av dem som slutade spara. Detta framgår av S-Bankens utredning Rahastopörssi (pdf). Under årets första nio månader ökade antalet andelsägare med över 32 000. Blandfonderna har nu sammanlagt mer än 1,3 miljoner andelsägare.
Enligt S-Bankens chefsstrateg Lippo Suominen är tillväxten av investerare i blandfonder klart mindre än förra året, då blandfonderna samlade ett rekordstort antal andelsägare.
”Även det här året inleddes starkt när antalet investerare ökade med nästan 20 000 första kvartalet. Därefter blev takten klart långsammare, men ägarflödet har ändå hållit sig på plus. Man får gå tillbaka till 2018 för att hitta ett lägre antal nya investerare de första nio månaderna än nu”, säger Suominen.
Dålig avkastning har uthärdats
Enligt chefsstrategen Lippo Suominen är finländarnas fortsatta investeringsvilja en positiv nyhet under det här svåra året.
”Långsammare tillväxt i den globala ekonomin, räntehöjningar och Rysslands anfall mot Ukraina –- marknaden har haft bekymmer så det räcker”, listar Suominen.
Aktierna har fallit rejält både i Finland och i övriga världen. Fram till slutet av september var nedgången över 20 % i lokala valutor. När en kraftig ränteuppgång samtidigt pressat obligationernas värde nästan lika mycket har året varit historiskt svagt för investerare som diversifierat sitt kapital på aktie- och räntemarknaderna.
”Om någon i början av året t.ex. investerade hälften av kapitalet i aktier i olika delar av världen och hälften i statsobligationer i euroområdet, föll värdet på investeringarna med 12 procent under första halvåret och avkastningen blev den sämsta under hela årtusendet. Nedgången blev mindre brant under tredje kvartalet men investeringarna fortsatte att visa ett litet tapp”, säger Suominen.
Trots detta har finländarna hållit fast vid sina investeringar och vi har till och med fått nya fondinvesterare. Enligt Suominen tyder detta på en bättre planmässighet och långsiktighet i investeringarna.
”Nuförtiden är man ännu mer medveten om att investeringar kräver långsiktighet och tålamod och man blir inte skrämd av varje tillfällig nedgång på marknaden. Detta understöds av att månadssparandet växer. Månadsspararen köper även då marknaden faller och gynnas därmed automatiskt av nedgången eftersom investeringen sker på en förmånligare nivå än tidigare”, säger Suominen.
Enligt Suominen fick de senaste årens uppåtgående marknad fart på olika typer av investerare. En stark hype kring ”heta” aktier lockade även investerare som var ute efter snabba klipp. I dessa aktier har vi dock sett de allra brantaste nedgångarna i år.
”Under åren av aktieuppgång har även vanligt folk som är måna om sin ekonomi trätt in på marknaden via blandfonderna. Denna investerargrupp har nu klarat åtminstone den första perioden av nervositet på marknaden med rätt gott betyg.”
Fonderna rörde sig i båda riktningarna
År 2022 har blandfonderna fått ett tillskott av nya fondköpare som lockats av marknadsnedgången. Samtidigt har dock vinsthemtagningen, dvs. uttagen ur fonderna, befunnit sig på en hög nivå, vilket medfört att nettoökningen av antalet investerare varit måttlig.
”Uttagen har drivits fram av oron över marknadsutsikterna och nedgången samt penningbehov. Människor rustar sig för sämre tider genom att investera, och för vissa har den ”dåliga dagen” kommit i år när de disponibla medlen ätits upp av den allmänna prisökningen. Det är förståeligt att personer med en ansträngd ekonomi har tagit ut sparmedel”, säger chefsstrategen Lippo Suominen.
Enligt Suominen ser det fortsatt osäkert ut den närmaste tiden när recessionen smyger in i ekonomierna runt om i världen. Marknaderna har dock redan fallit i sådan grad att man förberett sig på en svag ekonomi.
”Förr eller senare börjar marknaden återigen prissätta en vändning till det bättre i ekonomin, så för långsiktiga investerare erbjuder fallande marknader även möjligheter. Det positiva för spararen är att räntenivån nu är högre, varvid räntemarknaden återigen kan ge avkastning till blandfonderna. Ett månadssparande, då köp sker på både bättre och sämre dagar, är den bästa modellen i denna omvärld för att få del av den långsiktiga avkastningen.”
Mer information:
Lippo Suominen, chefsstrateg, tfn 09 6134 6111, lippo.suominen@s-pankki.fi