Gå direkt till innehållet

Det blir varmt i Finland på midsommar: Att bada bastu och grilla är viktigast för finländarna på midsommar

2019-06-18

Finländarna firar midsommar relativt lugnt: det är viktigast att bada bastu, grilla och tillbringa tid med familj. Finländarna värdesätter lugn och ro även på sommarstugan: utifrån S-Bankens Suuri Mökkikysely (Stor enkät om livet på sommarstugan) gillar hälften av finländarna inte sommarstugegrannar, och över en tredjedel förhåller sig negativ till plötsliga gäster på sommarstugan. 

Enligt finländarna ska midsommar firas särskilt genom att bada bastu, grilla och tillbringa tid med familj: cirka 40 procent anser att detta är viktigast på midsommar. För över en fjärdedel är vänner och stugliv en central del av midsommarn. Enbart cirka 10 procent av deltagarna ansåg att midsommardrycker och kärlek var viktigast. Resultaten framgår av Stor enkät om livet på sommarstugan, en enkät som S-Banken har låtit Kantar genomföra.

Enkäten visar att finländarna mest tycker om lugn och ro på sommarstugan: 90 procent var av denna åsikt. På favoritlistan finns också att vara i naturen, vila och koppla av, tillbringa tid med familj och vänner samt att bada bastu vilket över 80 procent av deltagarna tycker om.

”Den gamla föreställningen om att sommarstugan är ett arbetsläger håller på att brytas ner. Det är helt tillåtet att åka till stugan även för att koppla av och njuta av att ha ledigt”, säger Päivi Huttunen, chef för utveckling av S-Bankens lån.

Mest ogillade enkätdeltagarna myggor, bromsar och andra insekter (89 %) samt buller från motorbåtar och vattenskotrar (74 %). Deltagarna hade delade åsikter om utedass: de flesta (60 %) är inte särskilt förtjusta i det medan över en tredjedel gillar det. Det var särskilt unga män i åldern 15–24 år som gillade dass (över 40 %).

Bastu och kylskåp ska finnas på varje sommarstuga

Närmare 90 procent av enkätdeltagarna anser att det är viktigt att det finns minst bastu och kylskåp på sommarstugan. Närmare 80 procent anser att elektricitet är viktig. Bekvämligheter, som en fast nätuppkoppling, krävs mest av unga och i den andra änden av dem som är nära pensionsåldern och som tillbringar mycket tid på sommarstugan.

”För vissa är sysslor och asketism på stugan det bästa sättet att fly vardagen. Å andra sidan är finländarnas fritidsbostäder dock allt oftare mycket välutrustade, andra bostäder.” 

Fridens hemvist till rimligt pris som önskemål

Enkäten om livet på sommarstugan avslöjar också finländarnas längtan efter egen frid: 50 procent tycker inte om sommarstugegrannar och 37 procent inte om släktingars eller bekantas besök på stugan. Män i åldern 35–49 år förhåller sig mest negativa till grannar (59 %).

”Vi finländare älskar egen frid. Semesterstället får inte ligga så långt borta att resorna blir för långa, men vi ska ändå ha ett eget revir”, säger Huttunen.

Önskemålet om att tillbringa tid enbart med närstående kommer också fram i frågan om ägande av stuga: de flesta, 60 procent, skulle vilja äga stugan helst tillsammans med sin partner.

”Samägda stugor och semesteraktier ökar gradvis i popularitet. Enkätresultaten visar dock att det ännu är en liten grupp föregångare som är intresserade av en sådan ägarform. De flesta vill äga stugan antingen ensam eller tillsammans med den egna familjen”, säger Huttunen.

Enligt finländarna är 40 000–150 000 euro ett lämpligt pris för en stuga: av denna åsikt var 58 procent av dem som var beredda att köpa en stuga.

”För många är en traditionell stuga vid vattnet fortfarande den största drömmen. Du kan dock hitta den mest passande fritidsbostaden även på ett mycket oförväntat ställe, till exempel i stadscentrum eller utomlands”, säger Päivi Huttunen. 

Läs mer om resultaten av S-Bankens Stora enkät om livet på sommarstugan (pdf)

Mer information: Päivi Huttunen, utvecklingschef, S-Banken, tfn 045 152 0766, paivi.huttunen@s-pankki.fi

Undersökningen genomfördes av Kantar på uppdrag av S-Banken. Den besvarades av 1 027 personer och genomfördes i form av en internetenkät. Informationen samlades in på Gallup Kanava, en omnibus som görs varje vecka. Deltagarna utgörs av cirka 2 000 finländska paneldeltagare i åldern 15–79 år och de hör till Gallup Forums panel. Informationen samlades in mellan 7 och 12 juni 2019. Felmarginalen är +/-3,1 procentenheter.

Läs mer om S-Bankens stuglån