Siirry suoraan sisältöön

Helpota muuttostressiä

Muutto stressaa aina. Kun aloitat muuton suunnittelun kuukausi ennen h-hetkeä, säästät aikaa, rahaa ja hermoja. Lue asiantuntijan vinkit myös kahden eri budjetin muuttoon.

Suomalainen muuttaa noin kuusi kertaa elämänsä aikana. Jokaisella kerralla muutto aiheuttaa melkoisen stressin. Se ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä hyvällä suunnittelulla säästää aikaa, rahaa ja ennen kaikkea hermoja.

Myyntiedustaja Jani Somero Niemi Palvelut Oy:ltä suosittelee aloittamaan muuton suunnittelun kuukautta ennen h-hetkeä.

”Tavaroiden siirto on vain yksi osa muuttoa. Ennen sitä kannattaa miettiä, mitä haluaa viedä uuteen asuntoon ja mistä voi luopua ja laittaa esimerkiksi kierrätykseen. Näin muutosta tulee paljon selkeämpi”, Somero sanoo.

Muuttolaatikko per asuinneliö

Jokainen muuttaa tapansa ja kukkaronsa mukaan. Vaivattominta on, kun palkkaa muuttoliikkeen hoitamaan pakkaamisen, muuton ja purkamisen. Tällainen neljän hengen perheen täyden palvelun muutto 80 neliön asunnosta 10 kilometrin päähän maksaa noin 3 000 euroa.

Suurin osa osallistuu itse muuttoonsa tavalla tai toisella.

”Perusmuutto on sellainen, että asiakas soittaa ja tilaa muuttolaatikoita. Hän pakkaa itse, mutta muuttomiehet kuljettavat kuorman uuteen kotiin.”

Nyrkkisääntö on, että muuttolaatikoita tarvitaan yksi jokaista asuinneliötä kohti. Neliöt eivät aina kerro, kuinka paljon asunnon pakkaamiseen tarvitaan laatikoita tai muita tarvikkeita.

”Aina kannattaa kysyä neuvoa. Muuttoliike voi auttaa monella tavalla, vaikka tekisitkin itse paljon ennen muuttoa ja muuton aikana. Asiantuntija osaa neuvoa muun muassa tavaroiden suojauksessa.”

Neljän vuodenajan maassa esimerkiksi kalusteiden suojaaminen on tärkeää. Elektroniikan muutossa on omat vaatimuksensa: Laitteet pitää suojata hyvin, jotta ne eivät rikkoudu. Muun muassa taulutelevisioille on omat suojalaatikot.

Jo pakatessa kannattaa miettiä, mitä haluaa viedä uuteen kotiin ja mitä voisi viedä kierrätykseen. "

Muuttopäivänä kaiken on oltava valmista

Jani Somero on huomannut, että nykyään ihmiset miettivät, mitä haluavat viedä uuteen kotiin.

”Myös kierrätys on tullut tärkeäksi. Kirjoja on selvästi vähemmän, mutta elektroniikkaa enemmän”, Somero kertoo.

Kaupoista saatavat banaanilaatikot ovat muutoissa tuttu näky. Erityisesti ne kuuluvat nuorten muuttoihin.

”Ei muuttofirmoilla ole mitään banaanilaatikkoja vastaan. Eniten aikaa vievät pienet muovipussit, joihin on sullottu keittiön kaapeista kaikki lasipurkeista veitsiin asti”, Somero sanoo.

Muuttaminen on vauhdikasta puuhaa. Ovatpa muuttamassa muuttomiehet tai kaverit, kaiken pitää olla valmista, kun muutto alkaa. Lattiat kannattaa suojata pahveilla muuton molemmissa päissä.

Somerolla on vielä kaksi vinkkiä muuttajalle. Toinen säästää rahaa ja toinen aikaa.

”Jos mitenkään onnistuu, kannattaa muuttaa keskellä kuuta. Se on tuntuvasti edullisempaa, ja kannattaa kysyä tarjouksia myös muuttofirmalta. Toiseksi, vaikka muuttaisit itse, vuokraa tarpeeksi suuri auto, että saat tavarat siirrettyä yhdellä ajokerralla”, Somero vinkkaa.

Säästä ja hoida muutto itse

  1. Banaanilaatikot. Laatikot ovat ilmaisia, mutta ne pitää hakea kaupasta ja viedä muuton jälkeen pahvinkeräykseen.
  2. Kaverit. Kavereiden kanssa on hauska muuttaa, mutta varmista, montako saat varmasti paikalle. Muista tarjota urakan päätteeksi muuttopizzat.
  3. Pakettiauto. Jos auto on pienehkö, muista varata aikaa useisiin kuljetuksiin.
  4. Viltit ja vanhat matot.Muutossa käytettävien suojamateriaalien pitää olla puhtaita.
  5. Kellarikomero. Jos kellarikomerosi muuttaa kolmatta kertaa ihan muuttumattomana, se on joko tosi arvokas tai kaipaa siivousta.

Ota muuttofirma avuksi

  1. Muuttolaatikot. Muuttolaatikoista saa aina hyvän tarjouksen. Pinottavat laatikot helpottavat pakkaamista ja säästävät tilaa kuljetusautossa.
  2. Muuttomiehet. Ammattilaiset osaavat kantaa oikein ja heillä on käytössään sopivat apuvälineet. Heillä on myös vakuutus kuljetusvahinkojen varalle.
  3. Muuttoauto. Ammattimuuttajat tekevät keikan valmiiksi yhdellä ajokerralla.
  4. Kuplamuovi, suojapahvit. Huonekalut ja muut isot tavarat pitää suojata asianmukaisesti. Varsinkin elektroniikka tarvitsee omat laatikot.
  5. Kierrätys. Muuttofirma vie ylimääräiset tavarat kierrätykseen puolestasi. 

Laske S-Laina-laskurilla tarpeisiisi sopiva laina

Luottokortilla lisää maksuaikaa – tutustu S-Etukortti Visaan

Ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Päivitä yhteystietosi S-mobiilissa tai osoitteessa s-käyttäjätili.fi. Samalla voit antaa sähköisen markkinointiluvan ja pysyt ajan tasalla palveluistamme ja asiakasomistajaeduistamme.

Kirjaudu S-käyttäjätilille ja päivitä yhteystiedot: 

Päivitä tiedot


Asiakasomistajuus-osiossa voit päivittää markkinointiluvat: 

Päivitä markkinointiluvat