Näin teet ostoksia turvallisesti netissä

Verkkokaupoissa shoppailu helpottaa mukavasti kiireistä elämää. Tuotteiden ja hintojen vertailu on helppoa ja tilaaminen onnistuu muutamalla klikkauksella. Nettishoppailun suosion kasvaessa valitettavasti myös verkkomaksamiseen liittyvät väärinkäytökset ovat lisääntyneet. Riskit voi kuitenkin välttää. 

Verified by Visa -palvelu turvaa verkko-ostoksesi

S-Pankin tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell kehottaa suosimaan sellaisia verkkokauppoja, joissa on käytössä Verified by Visa -palvelu. Palvelu parantaa verkkomaksamisen turvallisuutta todentamalla ostohetkellä maksun molemmat osapuolet: ostajan ja kauppiaan. Maksu tapahtuu verkkopankkitunnuksilla. Kaikki S-Pankin S-Etukortti Visat on automaattisesti liitetty Verified by Visa -palveluun.

Turvallinen ostaminen on ensisijaisesti omissa käsissä

”Mikäli sivustolla ei ole Verified by Visa -palvelua, on syytä tarkastaa, että sivusto on suojattu eli osoiterivillä näkyy lukon kuva tai osoitteen alussa on kirjainyhdistelmä ”https”. On myös hyvä lukea tarkkaan oston ehdot mukaan lukien pienellä painettu teksti, ettei huomaamatta sitoudu jatkuviin veloituksiin”, Lundell neuvoo. Lisäksi nettikaupoissa kannattaa tarkastaa, että sivustolta löytyy kaupan yhteystiedot, jotta sinne voi olla tarpeen mukaan yhteydessä. 

Moni suosii luottokorttimaksua, koska silloin ostoksille saa lisää maksuaikaa ja suuremmat hankinnat voi maksaa takaisin pienemmissä erissä."

Aseta luottokortille turvarajat verkkopankissa

Verkkokaupoissa ostokset maksetaan useimmiten joko luottokortilla tai suoraan tililtä verkkopankkitunnuksilla. Myös debit-puolelta maksaminen on viime vuosina yleistynyt. Moni suosii luottokorttimaksua, koska silloin ostoksille saa lisää maksuaikaa ja suuremmat hankinnat voi maksaa takaisin pienemmissä erissä. Luottokortille on hyvä asettaa verkkopankissa sopivat turvarajat, kuten vuorokausikohtainen ostoraja sekä maantieteellinen aluerajaus. Ne ovat tehokas keino estää kortin väärinkäytöksiä.

Muista myös nämä asiat, kun shoppailet netissä:

  • Pyri käyttämään verkkopankkia turvallisessa käyttöympäristössä, esimerkiksi kotona tai työpaikalla omalla työasemalla.
  • Älä tallenna asiointitunnuksiasi käyttämällesi laitteelle.
  • Jos käytät verkkopankkia julkisessa paikassa, jossa samaa laitetta käyttävät useat eri henkilöt, huolehdi oman asiointisi turvallisuudesta kirjautumalla aina ulos verkkopankista. Tämä tapahtuu "Lopeta"-painikkeella. Kun olet kirjautunut ulos verkkopankista, näytetään viesti "Verkkopankin yhteys on suljettu".
  • Uloskirjautumisen jälkeen tyhjennä selaimen evästeet (cookies), välimuisti (cache) ja sivuhistoria (history). Tämä ehkäisee sen, ettei laitteen seuraava käyttäjä pääse käyttämillesi sivuille esimerkiksi käyttämällä selaimen "Takaisin/Back" toimintoa.
  • Muista viimeiseksi sulkea kaikki avoinna olevat selainikkunat.
  • Oman laitteen tietoturvasta on myös hyvä huolehtia ja päivittää käyttöjärjestelmä säännöllisesti. Näin haitalliset sovellukset tai verkkosivustot eivät pääse käsiksi henkilökohtaisiin tietoihisi.

Usein kysyttyä maksamisesta

Lue lisää S-Etukortti Visasta